Dierenkliniek De BeestenhoekLaboratorium

Laboratorium

Dierenkliniek De Beestenhoek heeft op beide locaties de beschikking over een geavanceerd intern laboratorium waar we verschillende bloed- en urineonderzoeken kunnen uitvoeren. Dit stelt ons in staat om snel en nauwkeurig de gezondheid van uw huisdier te beoordelen en een passende behandeling te starten indien nodig.

Bloedonderzoeken

We kunnen een breed scala aan bloedonderzoeken uitvoeren, waaronder een compleet bloedbeeld en bloedchemiepanels. Deze tests kunnen ons informatie geven over de bloedcellen, de functie van organen zoals lever en nieren, hormonale niveaus en de aanwezigheid van ontstekingen/infecties. Het voordeel van het interne laboratorium is de snelheid van de resultaten en daardoor een snellere aanpak.

Urineonderzoeken

Naast bloedonderzoeken kunnen we ook urineonderzoeken direct in de praktijk uitvoeren. Urineonderzoeken kunnen veel informatie verschaffen over de gezondheid van uw huisdier, zoals de nierfunctie, de aanwezigheid van infecties, de concentratie van bepaalde stoffen en meer.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Een pre-anesthetisch bloedonderzoek is een belangrijke stap voorafgaand aan een geplande narcose voor een operatie van uw huisdier. Dit type bloedonderzoek beoordeelt de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier en kan eventuele onderliggende aandoeningen identificeren die een risico kunnen vormen tijdens de narcose. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van nier- of leverproblemen die de veiligheid van de ingreep kunnen beïnvloeden. Op basis van de resultaten van het pre-anesthetisch bloedonderzoek kan de dierenarts de narcose zorgvuldig aanpassen om de risico’s te minimaliseren en de beste zorg te bieden voor uw huisdier tijdens de procedure. Het kan ook zijn dat de dierenarts, naar aanleiding van de resultaten, adviseert om eerst verder diagnostisch onderzoek te laten uitvoeren voordat er verder gegaan wordt met de narcose.

Andere laboratoriumonderzoeken

Naast bloed- en urineonderzoek voeren wij ook microscopisch onderzoek uit. Hierbij bekijken we o.a. oorswabs en huidafkrabsels op parasieten, schimmels en andere infecties die anders niet te zien zijn.

Helaas kunnen niet alle onderzoeken in de praktijk worden gedaan. Indien nodig maken we hiervoor gebruik van een extern laboratorium. De resultaten hiervan zijn vaak binnen enkele dagen bekend en meestal zelfs al binnen één dag.