Dierenkliniek De BeestenhoekTandheelkunde

Tandheelkunde

Tandheelkundige zorg is essentieel voor het algehele welzijn van honden en katten, daarom bieden wij uitgebreide tandheelkundige diensten aan, inclusief jaarlijkse gebitscontroles en behandelingen.

Waarom is tandheelkundige zorg belangrijk?

Een gezond gebit draagt bij aan het algemene welzijn van uw hond of kat. Gebitsproblemen, zoals tandplaque/tandsteen, gingivitis en parodontitis, kunnen leiden tot pijn, infecties en zelfs ernstige gezondheidsproblemen als ze onbehandeld blijven. Regelmatige tandheelkundige zorg helpt deze problemen te voorkomen en te behandelen, waardoor uw huisdier een comfortabel en gezond leven kan leiden.

Onze tandheelkundige zorg

  1. Gebitscontroles: Tijdens een consult, zoals o.a. bij de jaarlijkse vaccinatie, controleren onze dierenartsen grondig het gebit van uw huisdier. We kijken naar tekenen van tandheelkundige problemen, zoals tandsteen, ontstekingen of gebroken/losse tanden. Indien nodig wordt een advies gegeven of wordt aanvullende behandeling aangeboden.
  2. Gebitsbehandelingen: De tanden worden professioneel gereinigd en gepolijst om zo grondig mogelijk de tandplaque/tandsteen en bacteriën te verwijderen en om de mondgezondheid te verbeteren. Indien nodig worden dentale röntgenfoto’s gemaakt en mogelijk extracties of andere procedures uitgevoerd. Gebitsbehandelingen gebeuren onder algehele narcose.
  3. Dentale röntgen: Om alles goed in kaart te kunnen brengen, maken wij gebruik van dentale röntgen. Dit stelt ons in staat om problemen te identificeren die mogelijk niet zichtbaar zijn voor het ‘blote oog’, zoals verborgen tandabcessen, fracturen of andere afwijkingen. Ook kunnen dentale röntgenfoto’s helpen bij het maken van een plan van aanpak voor de behandeling.

En kunt u thuis nog iets doen om het gebit zo gezond mogelijk te houden? Ja, zeker!

  • Regelmatig tandenpoetsen: Net als bij mensen is regelmatig tandenpoetsen essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid bij huisdieren. Gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta voor huisdieren en probeer dit langzaam te introduceren in de routine van uw huisdier.
  • Kauwspeeltjes: Kauwspeeltjes en tandheelkundige snacks kunnen helpen bij het verwijderen van tandplaque/tandsteen. Ook stimuleren ze het kauwgedrag, wat de mondgezondheid bevordert. Kies speelgoed dat speciaal is ontworpen voor tandheelkundige doeleinden en vraag graag ons team naar de geschiktheid hiervan.
  • Speciale diëten: Er zijn speciale diëten en voedingssupplementen beschikbaar die zijn ontworpen om de tandgezondheid te ondersteunen. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van opbouw van tandplaque/tandsteen en het ondersteunen van gezond tandvlees. Vraag gerust ons team naar geschikte varianten hiervan.
  • Regelmatige controles: Wij adviseren minimaal één keer per jaar een gebitscontrole te laten uitvoeren door een dierenarts. De dierenarts kan eventuele tandheelkundige problemen tijdig opsporen, adviezen geven en, indien nodig, behandeling inzetten